01/08/2013
Quan tanquem els tres primers mesos de treball de camp, el balanç que ofereix per ara el projecte 'Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York' és certament espectacular. Des de començaments de maig, hem pogut entrevistar-nos amb uns 250 informants, de 30 pobles diferents, que ens han contat històries d'uns 600 emigrants valencians als Estats Units i Canadà. Són narracions interessants totes, emotives algunes, moltes amb pocs detalls, però sempre molt valuosos, que ens ajudaran a explicar, amb imatges i per escrit, com va ser aquell gran moviment migratori de més de 14.000 valencians, entre 1906 i 1920, fonamentalment.
En les cases que visitem o gràcies al treball previ per pels responsables locals dels projecte, com ara Joan Miquel Almela, a Pego, o l'Associació Els Pòrxens, a Pedreguer, hem pogut escanejar prop de 3.000 fotografies i documents, quasi tots corresponents als anys 20 i 30 del segle passat. Es tracta de fotografies fetes a cal retratista, per enviar a la dona que s'ha quedat al poble; o fotos fetes al lloc de treball; o a l'hora de dinar; o quan toca distraure's el diumenge... Són també passaports, carnets d'emigrants, llibretes d'estalvi, xecs bancaris, dietaris i diaris, cartes en valencià o en castellà, postals...
En la foto, la dona de Casimiro Mascarell, un emigrant d'Ador. Li la va enviar perquè coneguera al fill menut, que va nàixer quan ell ja feia uns mesos que se n'havia anat.
I hem d'esmentar també la localització i catalogació d'uns 300 objectes duts per aquelles persones des de l'Amèrica. Entre ells, baguls d'obertura horitzontal o vertical; gramolas y discos de pizarra; baralles de cartes; monedes d'or de diversos valors facials; diccionaris i gramàtiques angleses; cafeteres o onduladors per al cabell, elèctrics, naturalment; ferraments com ara maces o pics; navalles d'afaitar; barrets; càmeres de fotos... La llista és ben llarga.
Hem anat ja a pobles com Parcent, Benimeli, Xaló, Murla, Orba, Beniarbeig, Pego, la Vall de Gallinera, la Vall d'Ebo, els Poblets, la Font d'en Carròs, Ador, Potries, Benimantell, Jesús Pobre, Gata, Pedreguer, Polop, Salem, Almenara, Corbera... i per a agost i setembre ja tenim programades les visites al Verger, Vilallonga, Orba, Murla, Bolulla, Tàrbena, Carlet, Xàbia, Oliva, Ondara, Teulada, Alcoi, Cocentaina, l'Alqueria de la Comtessa i l'Alfàs, a més d'un segon recorregut per Pego i Gata. I per als últims mesos de l'any tenim en cartera Dénia, Borriana, Gandia i alguns més.
Tot això està sent possible gràcies a l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta i l'espenta que ens va donar l'enyorat Antoni-Lluís Carrió; la Universitat d'Alacant; l'empresa Rolser i els ajuntaments dels pobles compromesos, que tant ens ajuden a localitzar els descendents d'aquells emigrants valents de principis del segle XX. Gràcies a ells i a totes les associacions i particulars que hi participen, com ara Els Pòrxens, de Pedreguer; la Centelles i Riusech, d'Oliva; el Centre d'Estudis sobre la Repoblació Mallorquina, de Tàrbena; el grup de voluntaris format a Ador i una llarga llista d'historiadors experts o aficionats que hi han volgut col·laborar.
dilluns, 6 de maig de 2013
A Parcent hem conegut l'enginy de Rosa Cervera per fer com que i la bondat del 'tio José'
dimarts, 12 de març de 2013
InfoTV i 32 ajuntaments busquen fills i néts dels emigrants valencians a l'Amèrica del Nord